Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaLinkoviInfo kutak

Povijest


U tridesetim godinama prošlog stoljeća pojavljuju se prve ozbiljne ideje o vrtnim izložbama na ondašnjem 'Zagrebačkom zboru'. Rat i poslijeratne nedaće sve su odgodile do 1966. godine kada Zagreb dobiva Sajam cvijeća. Prvu pravu iako skromnu izložbu. Najzaslužniji za to je Večernji list, novine koje su u to doba bile u usponu prema vrhuncu.

Prvih deset godina Sajam cvijeća isključivo organizira Večernji list. Izložba se svake godine održavala u svibnju ili lipnju, a već na drugoj izložbi uz zagrebačke proizvođače cvijeća sudjeluju izlagači iz ostalih krajeva ondašnje Jugoslavije i inozemstva. Počelo je u gornjogradskim atrijima, no ubrzo se Sajam proširio na gornjogradske ulice i trgove.

Potkraj 1975. godine stručno-organizacijske poslove Sajma preuzima 'Arto', dok Večernji list postaje pokrovitelj. Kao specijalizirana tvrtka za razne priredbe 'Arto' proširuje sadržaj Sajma cvijeća, tako da već 1977. godine ta cvjetna priredba prerasta u pravi međunarodni sajam cvijeća.

U godinama koje slijede Sajam prate prigodne izložbe i događanja, pa tako izdvajamo Natjecanje florista koji su od 1981. godine stjecali pravo nastupa na međunarodnim natjecanjima u organizaciji Fleurop-Interflora. Godina 1991. bila je posljednja u kojoj je Sajam cvijeća održan na Gornjem gradu i u organizaciji tvrtke 'Arto'.

U godini međunarodnog priznanja Hrvatske i Sajam doživljava prijelomni trenutak. Te 1992.  godine Sajam dobiva ime Floraart, a novi organizator priredbe postaje tvrtka 'Zrinjevac'. To je ujedno i godina redefiniranja Sajma u međunarodnu vrtnu izložbu koja iz gornjogradskih atrija, trgova i ulica seli na Prisavlje uz Boćarski dom.

Razlog toj promjeni bila je želja da se zagrebačka izložba cvijeća čim više približi sličnim manifestacijama u gradovima razvijene europske vrtlarske tradicije i da se što snažnije učvrsti njegovo međunarodno značenje. Boćarski dom Zrinjevac omogućio je našim floristima profesionalni zamah koji ih je, kad je riječ o ljepoti komponiranja cvjetnih aranžmana, stavio uz bok onima u Europi.

Vanjski su prostori osigurali raznolikost dječjih igrališta kao i cijeli niz kategorija oblikovanja oglednih vrtova, cvjetnjaka, prezentacija dendrološkog i ostalog materijala .

U sklopu Floraarta redovito se održava Hrvatski kup florista. Tih dana je i prateća prigodna manifestacija "Cvijet u srcu grada" kojom se u nedjelju koja predhodi tjednu Floraarta najavljuje izložba.

Ambijent Boćarskog doma Zrinjevac iz godine u godinu pokazivao je prostorna ograničenja u organizaciji izložbe, pa je 2006. godine odlučeno da se izložba preseli na novouređeni prostor jezera Bundek. Na obali rijeke Save obnovljeno je i uređeno nekadašnje gradsko kupalište u jednu od najljepših zagrebačkih zelenih oaza. Veliki prostor (30 ha) pruža mogućnost oblikovanja raznolikih cvjetnih gredica u koje se svake godine posadi i do 200.000 komada raznolikih vrsta trajnica i ljetnica.

Ni ovdje se nije zaboravilo na dječja igrališta, pa je tako u proteklim godinama izgrađeno igralište za djecu s posebnim potrebama i dva igrališta za djecu različitih dobnih skupina.

I na kraju želimo naglasiti da je međunarodna vrtna izložba Floraart prije svega odgojno-obrazovna, jer je kao i slične izložbe u gradovima razvijene europske vrtlarske tradicije prvenstveno usmjerena buđenju ekološke svijesti građana te je kontinuirano na tragu povijesnih nasljeđa zagrebačke vrtlarske tradicije.