Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaLinkoviInfo kutak

Euphorbia Pulcherrima – božićna krasotica

Božićna zvijezda unosi dah nadolazećih blagdana, te je poput božićne jelke i purice simbol Božića. Svake nas godine iznova fascinira svojom ljepotom i nezaobilazni je ukras svakog doma. Kako ju njegovati da bi što dulje krasila prostor i sljedeće sezone, savjetuje Vesna Čuljat, mag.ing.agr.

Botaničkog imena Euphorbia pulcherrima, božićna zvijezda poznatija je imenom Poinsettia pulcherrima, a dobila ga je po J. R. Poinsette koji ju je davne 1883. godine iz Meksika prenio u SAD.

Zbog svoje visine (može izrasti i do 4 m visine) ova se biljka davno prodavala kao rezano cvijeće. Njena popularnost naglo je porasla primjenom kemijskih sredstava za obuzdavanje rasta. Šezdesetih godina počelo se s upotrebom cycocella koji je ograničavao rast biljke u visinu. Listovi i cvjetovi ostali su nepromijenjeni dok se razmak između listova skratio. Zahvaljujući tome postala je lijepa i kompaktna lončanica.

EUPHORBIA PULCHERRIMA, božićna zvijezda - može se kupiti u Vrtnom centru i cvjećarnicama Zrinjevac iz vlastite proizvodnjeEUPHORBIA PULCHERRIMA, božićna zvijezda - može se kupiti u Vrtnom centru i cvjećarnicama Zrinjevac iz vlastite proizvodnjeCrvene je boje, a može se nabaviti u bijeloj, ružičastoj, šatiranoj, limun boji te kovrčavog lista i brakteja

Božićna zvijezda višegodišnji je listopadni grm, nježnih izboja, malih neuglednih cvjetova koji su na vrhu stapke okruženi pricvjetnim listovima - braktejama, koji predstavljaju pravi ukras biljke. Izvorno je crvene boje, a može se nabaviti u bijeloj, ružičastoj, šatiranoj, limun boji te kovrčavog lista i brakteja.

Pripada porodici mlječika – Euphorbiaceae, čija je zajednička karakteristika da otkidanjem dijelova stabljike izlučuju bjelkasti ljepljivi sok. Zeljasta, šuplja stabljika čini ju nježnom i osjetljivom, naročito na pretjeranu vlagu i zato je potrebno posebnu pažnju posvetiti zalijevanju. Zaljeva se samo nakon isušivanja supstrata te je potrebno osigurati istjecanje suvišne vode.

Nakon cvatnje potrebno je razdoblje mirovanja od nekoliko mjeseci u kojem je zalijevanje svedeno na najmanju moguću mjeru. U svibnju počinje novo razdoblje rasta i tada je dobro presaditi biljku, dobro prikratiti te početi sa zalijevanjem i prihranom. Najbolje uspijeva na temperaturi od 18°C, a kad je u punoj cvatnji na temperaturi od 14-16°C.

Kako potaknuti biljku da sljedeće godine ponovno procvjeta?

Pravi izazov svakog vrtlara amatera je potaknuti biljku da sljedeće godine ponovno procvjeta. Kako je božićna zvijezda biljka kratkog dana, da bi procvjetala potrebno joj je skraćivanje dnevne svjetlosti na manje od 10 sati u trajanju od 10 tjedana prije pojave prvih cvjetova.

Želimo li da nas i sljedećeg Božića uveseljava svojom prekrasnom bojom pricvjetnih listova, potrebno je primijeniti umjetno zatamnjenje tako da biljku prekrijemo kartonskom kutijom ili neprozirnim materijalom od 19 sati navečer do 7 sati ujutro. Tama mora biti apsolutna, jer i svjetlost obične žarulje ili sutona može uspjeh dovesti u pitanje.

EUPHORBIA PULCHERRIMA, božićna zvijezda - može se kupiti u Vrtnom centru i cvjećarnicama Zrinjevac iz vlastite proizvodnjeEUPHORBIA PULCHERRIMA, božićna zvijezda - može se kupiti u Vrtnom centru i cvjećarnicama Zrinjevac iz vlastite proizvodnje