Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaLinkoviInfo kutak

Neodoljiva kamelija - sve što trebate znati o njezi i uzgoju

Dok je u prirodi još gotovo sve uspavano i čeka na proljetno buđenje, kamelije cvatu punom parom. Počinju cvjetati još u prosincu i cvatu sve do svibnja. Kako ju njegovati da bi zasjala u punom  sjaju savjetuje Dijana Škara Ereš, dipl. ing. agronomije. Cijeli članak možete pročitati u prilogu Večernjeg lista "Vrt i dom", autorica Elene Čuljat i Snježane Črnjević, iz kojeg prenosimo savjete naše agronomkinje.

Traže puno pažnje, ali sve se isplati

Bogat izbor svih vrsta sadnica kamelija u vrtnom centru ZrinjevacZimzeleni grm kamelije, velikih i raskošnih cvjetova, omiljen je među ljubiteljima cvijeća. Traži puno pažnje, ali se trud na kraju isplati. Ljudi je vole bez obzira na sve probleme i na to što cvijet nema mirisa.

– U priobalnom području kamelija je uobičajeni cvijet na otvorenom, dok se na kontinentu uglavnom sadi u cvjetne posude. Najpoznatija je Camelia japonica, a cvijet može biti bijeli, crveni, ružičasti ili prošarani. U njegovom središtu je vijenac gustih prašnika. Biljka sporo raste, a može se uzgajati i kao manje grmoliko stablo. U Opatiji je, npr., poznata živica od kamelije – ističe D. Škara i dodaje da biljka dobro podnosi temperature od 5 do 10 Celzijevih stupnjeva. Zato ih na kontinentu zimi unose u zatvorene prostore, no oni ne smiju biti grijani. Kad su posađene na otvoreno, najbolje mjesto je ispod nekog crnogoričnog stabla od čijih će iglica tlo biti kiselije, a baš takvo odgovara kamelijama.

Treba ih umjereno zalijevati, a lišće se može i špricati. Sjajni kožasti listovi, ušiljeni na vrhu, pridonose ljepoti kamelija. Cvjetaju u rano proljeće, a cvjetovi traju svega nekoliko dana. Ponekad kamelije mogu cvjetati i u ljeto.

Presađuju se prema klasičnim pravilima, u posudu koja je za samo jedan broj veća od one u kojoj su rasle. Za bolju cvatnju treba prihranjivati dodajući kalij i fosfor.

Oni hrabriji i spretniji mogu kamelije sami pokušati i razmnožiti. Najlakše je to reznicama, koje se uzimaju u srpnju ili kolovozu. Treba ih zasaditi u rahlo tlo, držati na svjetlom i toplom mjestu i dodati hormon za rast drvenastih reznica. Jednako uspješno trebalo bi biti i razmnožavanje zračnim povaljenicama, a razmnožavanje sjemenjem ipak bi trebalo prepustiti stručnjacima koji to rade u prilagođenim uvjetima.

Što trebate znati da bi vam kamelije uspješno rasle

Bogat izbor ukrasnih tegli za  cvijeće u vrtnom centru i cvjećarnicama ZrinjevacU kakvo ih tlo posaditi
Za uspješan rast kamelija treba rahlo tlo i dobru drenažu. Kamelije još možete nabaviti u Vrtnom centru Zrinjevac, a sadnica prepuna raskošnih cvjetova stoji 190 kuna. Kad ih sadite, provjerite kakav supstrat uzimate jer kamelija treba kiselo tlo (pH 5,5 do pH 6,8). Odgovara im mješavina pjeskovite ilovače, kore jele i lišća hrasta. Supstrat pogodan za sadnju kamelija, možete kupiti na našim prodajnim mjestima
 
Zaklonite ih od izravnog sunca i vjetra
Ove cvjetne ljepotice ne vole izravno sunce pa ih od njega zaklonite, posebno od onog popodnevnog. Najbolje je smjestiti ih negdje u sjenu. Vjetar ne vole ni odrasle biljke, a na njega su posebno osjetljive mlade biljke i njihovi cvjetovi. Zaštiti ih možete i tako da napravite zaklon, burobran, za koji možete koristi razne materijale.

Kako zalijevati i prihranjivati
Ne voli mokru zemlju i preobilno zalijevanje, korijen treba biti umjereno vlažan inače može istrunuti. Za zalijevanje koristite odstajalu vode, najbolje bi bilo kišnicu. Listovi se mogu čistiti prskanjem, ali to se nikako ne smije raditi kad je biljka topla.

Iako kamelije vole prihranu, pazite da ne oštetite korijen. Svakako to radite u vrijeme kad je biljka aktivna, od ožujka do kolovoza. Ne zaboravite prvo kamelije zaliti. Od prihrane u zimsko vrijeme nema nikakve koristi. Za prihranu koristite umjetno gnojivo.

Presađivanje i orezivanje
Biljku presađujte u jedan broj veću posudu prema pravilima koja vrijede za bilo koju biljku. Da bi ljepše izgledala, posudu s biljkom možete staviti i u ukrasnu posudu.

Starije kamelije treba orezivati, a grane režite iza pupa, Možete prorijediti i unutrašnjost krošnje kako bi svjetlo dolazilo i do nje. Orezivanje se uglavnom preporuča nakon cvatnje. Rez mora biti oštar pa trebate i dobre škare.

Micanje pupoljaka
Kod većine kamelija stvaraju se prekobrojni pupovi pa nerazvijene treba odstraniti. Uklanja se tako da između dva pupa budu dva do tri lista, pupovi moraju imati dovoljno mjesta da bi mogli procvjetati.