Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaLinkoviInfo kutak

Njega travnjaka u proljeće

Duga zima ostavila je svoj trag i na travnjacima. To se očituje na mnogo načina, a najuočljivija je boja travnjaka, koja nije onakva kakvu bismo htjeli. Umjesto lijepe zelene boje, travnjak je žuto-smeđ. Djelovanjem niskih temperatura travnjak je postao mekan “pod nogama“, gliste su izbacile sitne hrpice zemlje na površinu, a vide se i tragovi voluharica i krtica. Travnjaci su zasigurno prekriveni slojem otpalog lišća, ispod kojeg trava nema optimalne uvjete razvoja.

Početak proljeća je pravo vrijeme da travnjaku nanovo udahnemo novi život. To ćemo postići raznim agrotehničkim mjerama, a one su sljedeće:
  1. Zubljanje i prozračivanje
  2. Valjanje
  3. Košnja
  4. Proljetna prihrana
Zubljanje i prozračivanje travnjaka
Zubljanjem travnjaka odstranjujemo sve vidljive nečistoće s površine travnjaka, kao što su lišće, grančice, razni otpad koji je nanio vjetar. Zubljanje vršimo običnim željeznim grabljama.

Prozračivanjem čistimo travnjake od nečistoća koje su se nagomilale tijekom zime na samom tlu, a to su odumrli ostaci lišća koje postepeno stvara neprobojni sloj. On onemogućuje normalno disanje travnjaka i uspostavu normalnog vodno-zračnog režima u tlu. Prozračivanjem ujedno potičemo busen trave na jači rast. Odumrli ostaci trave su ujedno i idealna mjesta za razvoj mnogih bolesti travnjaka. Sav materijal koji smo sakupili zubljanjem i prozračivanjem moramo odstraniti s travnjaka.

Valjanje i košnja
U proljeće se preporučuje obaviti i valjanje travnjaka zbog posljedica mraza tijekom zime, koji je izdignuo tlo, pri čemu se korijenje trava odvaja od tla i kida. Valjanjem ponovno uspostavljamo kontakt između tla i trave, pa ona može dalje nesmetano rasti.

Prije košnje moramo pripremiti kosilicu, a to znači namjestiti nož na odgovarajuću visinu i naoštriti ga. Prvu košnju vršimo na visini 6-7 cm, što kasnije postepeno smanjujemo. Tijekom proljeća travnjak kosimo 2 puta tjedno, jer u proljeće travnjak ima najoptimalnije uvjete za rast, pa je i košnja učestalija.

Prva prihrana
Prva proljetna prihrana obavlja se početkom proljeća primjenom namjenskih gnojiva za travnjake, koje u svom sastavu sadrže i mikroelemente. Prihranom pojačavamo rast trave, a ujedno ona prelazi iz žuto-smeđe-zelene boje u lijepu tamno zelenu. Najbolje je koristiti gnojiva s kontroliranim otpuštanjem hranjiva, pri čemu biljka uzima onoliko hranjiva koliko joj je potrebno. Važno je pridržavati se koncentracija koje su navedene na svakom pakiranju gnojiva, jer uzimanjem prevelike doze može doći do oštećenja travnjaka. Prva proljetna prihrana mora biti bazirana na gnojivima s većim udjelom dušika u formulaciji, pri čemu se pojačava vegetativni rast, a ujedno dobijemo travnjak lijepe zelene boje.

Proljeće uvijek predstavlja novi početak, pa tako i na travnjaku, a ovim mjerama pomažemo travnjaku da se „obuče u najljepše odijelo“.