Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaLinkoviInfo kutak

Zlatni savjeti za odabir cvjetnica za balkon i vrt te pripremu tla

Da bi ljetnice uspješno rasle i cvale, prije odabira gdje ćete ih posaditi dobro je posavjetovati se sa stručnjacima. Otkrijte im kakav je položaj na koji ćete saditi, je li stalno na suncu ili ima i hlada. U tome će vam pomoći i savjeti naše Vesne Čuljat, mag. ing. hortikulture, koje prenosimo iz priloga Večernjeg lista "Dom i vrt", autorice Snježane Črnjević.


Biljke za gredice i posude

BegoniaTražite li biljku koja je pogodna za ljetnu sušu, a može se saditi u vrt i u cvjetne posude na balkonima, dobar odabir je Begonia semperflores. Krase je kožasti zeleni listovi, a cvjetovi joj mogu biti bijeli, rozi ili crveni. Sadite li gomoljastu begoniju, za nju odaberite polusjenu.

Za sunčani položaj dobar je odabir i Alternathera, koju krase crveni ili žuto-zeleni listovi, zbog kojih se i sadi. Pogodna je za obrube na cvjetnim gredicama.

Na obrube možeta zasaditi i Agerathum, niski cvijet s plavim, bijelim ili rozim cvjetovima poznatiji i pod imenom Mirisna kunica. Odaberete li Gazaniu, nećete imati problema zasadite li je na sunce ili u hlad, a ne muče je ni suša ni vlaga. Ne voli jedino oblake pa će njezine cvjetne glavice za oblačna vremena ostati zatvorene. Na vrtne gredice možete saditi i pelargonije, a vodenike smjestite u hlad stabala.

Dalijama odgovara sunčani položaj, na kojem će se dobro snaći i petunije, ali uz uvjet da ih puno prihranjujete, jer su osobito gladne biljke i traže bogato tlo. Verbena i Salvia česte su i na gredicama i u cvjetnim posudama. Obje biljke vole sunce. I dok je Salvia otporna na bolesti i štetnike, Verbena je osjetljiva na pepelnicu koja je često napada. Na gredice možete zasaditi i cinije i nevene, koji se razmnožavaju sjemenom. Sušu i teška vremena podnose i pustinjska ruža te prkos.

Kako sami možete provjeriti kvalitetu zemlje

Bilo bi dobro znati i kakva je zemlja na gredicama na kojima će biljke rasti.

Prije nego biljke zasadite u vrt, dobro je prvo pripremiti mjesto, a poželjno je dodati i komposta. Ljetnice uglavnom vole blago kiselu zemlju pa provjerite kakva je u vašem vrtu. To možete napraviti ako malo zemlje razmutite u destiliranoj vode i onda indikator papirom provjerite kiselost – objasnila je Vesna Čuljat.

U prekiselo tlo dodajte vapno, a u prelužnato treset. Kad ste pripremili tlo i odabrali biljke prema položaju na kojem će rasti i cvasti, prije sadnje ih grupirajte.

Cvjetnjak ne bi smio biti previše šaren. Isto tako, ljetnice koje rastu u visinu (npr. Pijetlova kresta) treba smjestiti u pozadinu gredice, naprijed staviti niže biljke, a na rubove zasaditi one najniže – ističe Vesna Čuljat. Isto tako, biljke ne treba saditi pregusto jer će brzo narasti i gušiti jedna drugu. Takav cvjetnjak neće izgledati lijepo, a na pregusto zasađenim biljkama lakše će razviti i bolesti. Neke od uzročnika može se uklanjati i mehanički, kao lisne uši i pauke. Ne uspije li, najbolje ih je štititi ekološkim sredstvima. Magistrica hortikulture preporuča isprobanu otopinu indijske biljke.

Da bi dobro raslo, cvijeće treba i zalijevati, ali ne preobilno već umjereno. Najbolje ujutro ili navečer, kad nije vruće.

Zlatni savjeti za odabir i sadnju cvjetnica i pripremu tla_Zrinjavac_zakiselite tlo za hortenzije limunskom kiselinom Limunskom kiselinom zakiselite tlo za hortenziju

Iako je česta u cvjetnjacima, hortenzija ne uspijeva baš svakome. Osnovni problem kod njezina uzgoja je kiselost tla. Naime, hortenzija treba izrazito kiseli supstrat. Kiselost se može povećati zalijevanjem s vodom u koju ste umiješali limunsku kiselinu. U 1 litru vode dodajte malu plastičnu žličicu, onu s kojom se miješa kava, limunske kiseline. Već nakon nekoliko zalijevanja podići ćete kiselost tla. Hortenzija treba i dosta vlage, a ne bi se smjela biti ni na jakom suncu.

Pripravak indijske biljke za ekološku zaštitu
 
Na jednu litru vode stavite 10 do 30 ml Neem ulja (1 do 3 jušne žlice) i četvrtina do jedna čajna žličica šećera, s pripremljenom otopinom prskajte biljke. Svaki put prije upotrebe napravite novu mješavinu. Neem kontrolira crne mrlje, štiti od gljivičnih infekcija kao što su plijesan i hrđa (Phragmidium mucronatum), pepelnice (Oidium), uništava grinje, lisne uši, štitastog moljca, bijele muhe te djeluje na više od 200 vrsta insekata i štetočina.
Zlatni savjeti za odabir i sadnju cvjetnica i pripremu tla_Zrinjavac_ekološka zaštita bilja

Četiri koraka sadnje ljetnica
  1. Na balkonima i prozorima najčešće su plastične posude. Posude od terakote često pucaju pa je plastika bolji izbor. Prije sadnje provjerite ima li posuda drenažne otvore, a na dno posude prije supstrata svakako stavite i sloj za drenažu.
  2. Posudu za cvijeće ispunite supstratom, a zatim stavite osmocote. Hranjivi sastojci u kapsuli, osmocote, osigurat će dovoljno prihrane za vašu biljku. Otpuštaju se povremeno, najidealnije je na 21ºC, kad je toplije otpuštaju se brže.
  3. U posudu zasadite biljku dodajući supstrat dok je ne učvrstite. Kako su osmocote koje ste dodali u supstrat pri samom vrhu posude , hraniva koja se otpuštaju ići će prema korijenu biljke i poticati rast i cvat biljke. Nakon sadnje ne zaboravite biljku i zaliti
  4. U odabiru biljka poštujte kombinacije uvjeta za rast i visine. Kao i na gredicama, kod sadnje u posude treba poštivati zahtjeve biljaka i tako ih i kombinirati. Ljetnice koje rastu u visinu smjestite u sredinu cvjetne posude, a na rubove zasadite niže biljke ili pak puzajuće vrste