Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaLinkoviInfo kutak

Kako planirati bilje da u cvjetnjaku uvijek nešto cvate

Kako kombinirati biljke u cvjetne gredice te koje cvjetnice zasaditi da u vrtu uvijek nešto cvate savjetuju Vesna Čuljat i Marita Burić – Teskera.


Mjesto i visina biljaka

Cvjetnjak te uredno pokošen i njegovan travnjak, ogledalo su ljepote svake okućnice. Kako bi vaš cvjetni kutak bio interesantan tijekom cijele godine, u njemu trebaju biti zastupljene različite cvjetne vrste. Glavninu cvjetnjaka trebale bi sačinjavati trajnice, višegodišnje biljne vrste koje se kombiniraju s različitim jednogodišnjem i dvogodišnjem biljem te niskim grmljem. Jednogodišnje bilje sadimo u proljeće, a lukovice i dvogodišnje bilje u jesen, objašnjava  Vesna Čuljat, mag. ing. hortikulture.

- Kod planiranja cvjetne gredice svakako treba voditi računa o visini biljke. Ako je gredica predviđena za sredinu vrta, onda visoke biljke trebaju zauzeti njezin središnji dio, a ako bi gredica trebala biti uz rub vrta ili ograde, visoke biljke planirajte zasaditi uz ogradu - preporučuje Vesna.

Kako bi cvjetnjak bio u bojama od proljeća do jeseni, svakako treba obratiti pažnju na vrijeme cvatnje pojedinih biljaka koje planirate zasaditi. Kod planiranja cvjetne gredice, treba voditi računa i o samom položaju.

Trajnice uglavnom vole sunčani položaj, a ako se cvjetnjak nalazi u polusjeni i sjeni, svakako bi trebalo predvidjeti sadnju biljaka koje podnose takve uvjete. Kvalitetna priprema tla za gredicu, jedan je od glavnih preduvjeta za cvjetnu oazu. Tlo treba razrahliti do 50 centimetara dubine i očistiti od korova. Poželjno je dodati površinskom tlu humusnu zemlju kako bi biljka pri sadnji dobro krenula. Najbolje vrijeme za sadnju trajnica svakako je proljeće iako se to može obaviti i na jesen jer se trajnice prodaju u kontejnerima s dobro razvijenim korijenom.

Cvjetnjak iziskuje njegu tijekom cijele godine. Odmah nakon sadnje potrebno je neko vrijeme redovito zalijevati kako bi se biljke lakše prilagodile novom staništu. Redovito treba mehanički uklanjati korov te jednom godišnje dodati gnojivo, savjeti su inženjerke Čuljat.

Ognjica ili snjeguljak (Iberis sempervirens) cvate u travnju i svibnju. Naraste do 30 cm u visinu. Sadi se 9 do 12 biljaka po m2 i to na sunčanom do polusjenovitom mjestu. Alpski zvjezdan (Aster alpinus)
cvate u svibnju i lipnju. Naraste do 30 cm u visinu. Sadi se 9 do 12 biljaka na jedan četvorni metar i to na sunčano mjesto u cvjetnjaku.
Grozdasta tritoma (Kniphofia uvaria) cvate od lipnja do rujna.
Naraste do 60 cm u visinu. Sadi se 5 do 7 biljaka po četvornom metru na sunčano mjesto.

Prijedlog izgleda cvjetne gredice

Svima koji tek počinju slagati cvjetne gredice ili žele nešto promijeniti u već postojećoj, Marita Burić – Teskera, mag. ing. hortikulture, predlaže kombinaciju u kojoj je šest trajnica, tri ljetnice i dvije vrste grmova. Trajnicama je zaokružila cvjetnu gredicu, u sredinu je smjestila ljetnice, a grmovi se s jedne strane gredice prostiru do njezine sredine.

Inženjerka hortikulture predlaže u stražnji dio gredice zasaditi dvije vrste trajnica, Hemerocallis (križanu grančicu) te Kniphofiju (grozdastu tritomu). Obje imaju žuto – narančaste cvjetove i odgovara im sunčani položaj. Križana grančica narast će do 50 cm i svojim cvjetovima krasiti gredicu tijekom lipnja i srpnja, dok će tritoma narasti do 60 cm i cvjetati od lipnja do rujna. Prostor između ovih trajnica popunili su Buxusi (šimširi). Odlično podnose orezivanje pa ćete ih moći prilagoditi prostoru.

U srednjem dijelu na bokovima je zasađen Stachys (čistaci vunasti) koji naraste do 15 cm, a cvate u lipnju i srpnju ljubičastim cvjetovima. Sredina je popunjena ljetnicama, a u prijedlogu M. Burić – Teskera to su begonije, petunije i kadifice. Središnji dio gredice dopunjen je i Euonymusom (kurikom), zimzelenim grmom niskog rasta koji će se prilagoditi svim vrstama tla, a zbog svojeg atraktivnog izgleda pogodan je baš za cvjetnjake i kamenjare. Zbog niskog rasta neće zaklanjati cvjetove u svojoj blizini.