Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaLinkoviInfo kutak

Isprobajte drugačije kombinacije ukrasnog bilja za balkon i prozore

Savjete za sve koje nemaju mnogo vremena za svakodnevno bavljenje cvijećem, a vole imati lijepo uređen balkon ili prozore, pripremila je naša Natalija Vidučić, dipl. ing. agronomije.


Vrijeme je sadnje cvjetnica koje će do jeseni krasiti naše balkone i prozore. Klasične cvjetne kombinacije zahtijevaju mnogo brige, redovito zalijevanje dva puta na dan, čišćenje od suhih listova i cvjetova. Također, pri svakom zalijevanju potrebno je, ako je moguće (ako sanduk nije gusto posađen) prorahliti malo zemlju.

Zaposleni ste i nemate mnogo vremena za brigu o cvijeću, a volite "cvijeće na prozoru"?

Uređenje sanduka s ukrasnim biljem, koje možemo smjestiti na vanjske balkonske ili prozorske prostore, ne mora uvijek biti isključivo s ljetnicama. Naprotiv, kombinacijom svih vrsta tradescantia (Tradescantia Zebrina ili prugasti Tradescantia Zebrina), setkrezija, pelargonija zonale i plectranthus (tamjan) te aptenija, koja ima ljubičasti cvijet, dobit ćemo zanimljiv ukrasni sanduk, a samim time i jedinstven ugođaj našeg balkona.

Ova kombinacija sadnica nije zahtjevna za održavanje, nema puno čišćenja biljnog materijala i ne treba ju često zalijevati. Što više sunca to bolje, kaže Natalija.

Sanduk s biljem možete postaviti i u hlad, na sjenovito mjesto, no u tom slučaju boja listova izgubit će na intenzitetu.

Zalijevanje i prihrana
Postavimo li naš sanduk s ukrasnim biljem na sunčano mjesto, tijekom velikih ljetnih vrućina treba ga zalijevati rano ujutro i kasno navečer, i to ako je u kombinaciji bilja pelargonija ili bilo koja ljetnica.

Ukoliko smo posadili same trediskancije, može se „zaboraviti“ svakodnevno zalijevanje, odnosno pri najvećim vrućinama potrebno je zaliti svaki drugi do treći dan, rano ujutro ili kasno navečer.

Kada se ukrasni sanduk kombinira s cvatućim biljem (ljetnice svih vrsta, pelargonije) tada ga treba smjestiti na sunčanu stranu, dok kombinacija s vodenikama traži sjenovito mjesto.

- Za prihranu kod sadnje preporučujem Osmocote, koji i mi koristimo, jer potrebno ga je dodati samo kod sadnje, što znači da više do kraja ljeta, tijekom sezone cvatnje ne morate voditi brigu o prihrani. Naime, Osmocote otpuštaju hranjiva kod zalijevanja od 3 do 6 mjeseci nakon sadnje, ovisno o vrsti, što je naznačeno na deklaraciji.

U ukrasni sadnuk možemo posaditi kombinaciju cvjetnica, poput crvenih pelargonija i zebraste tradescantie
Dobro će se uklopiti i tamjan