Novosti

Floraart 2017. - zanimljivosti

07.05.2017.
Najveći hortikulturalni događaj u ovom dijelu Europe – 52. međunarodna izložba cvijeća Floraart, otvara svoja vrata u ponedjeljak, 8. svibnja. Na više od 30 hektara parka Bundek predstavit će se dvjestotinjak domaćih i 18 inozemnih izlagača iz deset zemalja, odnosno iz Francuske, Italije, Mađarske, Belgije, Bosne i Hercegovine, SAD-a, Njemačke, Nizozemske, Slovenije i Švicarske.

Izložbu će u 13 sati u ponedjeljak, 8. svibnja tradicionalno otvoriti ansambl Lado nastupom na glavnoj pozornici, koja se nalazi na livadi na istočnom dijelu parka. Na pozornici će se svakodnevno organizirati glazbena događanja. Među ostalim, nastupit će klapa Nostalgija, Paganini band i Damir Kukuruzović Django Group, dok će cjelokupno događanje zaokružiti poseban koncert Zagrebačke filharmonije, zadnjeg dana Izložbe.
 

Izložba u brojkama

Uz šezdesetak izlagača biljnog materijala, kaktusa, sjemena i supstrata, svoj program predstavit će i dvadesetak proizvođača zdrave hrane i proizvoda od ljekovitog bilja te dvadeset pet izlagača keramike, stakla, metalne i pvc galanterije. Bit će tu i proizvođači strojeva, komunalne opreme i opreme za dječja igrališta i vrtove te drvenih, kamenih kovinskih i betonskih proizvoda. Zatim proizvođača i distributera suhog svilenog i papirnatog cvijeća i pribora za cvjećarstvo te izlagača slika, kolaža i oslikanih marama na temu cvijeća. 
 
Za potrebe Floraarta cjelokupan prostor Parka pretvoren je u veliku izložbu cvjetnih i ostalih kreacija. U sklopu priprema samo su zaposlenici Zrinjevca posadili oko 135.000 komada raznog cvijeća i bilja. Izlagači biljnog materijala postavili su pedesetak raznih cvjetnih instalacija koje konkuriraju za nagrade u kategoriji kreativni izraz u oblikovanju prostora, za što su dodatno posadili na tisuće raznih cvjetova i biljaka.

Spomenimo još da će u Izložbenom paviljonu Botaničkog vrta biti organizirano devetnaest stručnih predavanja i prezentacija, da će kazalište Tvornica lutaka izvesti ukupno četrnaest predstava za djecu u Floragradu, te da će u kupoli na zapadnom dijelu parka biti organizirano petnaest radionica.

Prodaja cvijeća, sadnica, sjemenja, raznog bilja, kaktusa i ostalog sadnog materijala organizirana je na nekoliko tisuća četvornih metara na zapadnom i istočnom ulazu u parka, dok je prodaja suvenira, raznih ukrasnih i unikatnih predmeta organizirana u velikom šatoru.

Kako bi posjetitelji lakše obišli izložbeni prostor, oko jezera besplatno će voziti električni vlakić.

Međunarodna vrtna izložba Floraart otvorena je do 14 svibnja i može se razgledati svakim danom 9 do 21 sat.

Ulaz na sva događanja je besplatan.

Program događanja pratite na web  i Facebook stranici Izložbe

U nastavku pogledajte sažetak programa i događanja.

Program za najmlađe

Poseban program tradicionalno smo pripremili za naše najmlađe posjetitelje. Središte svih događanja smjestili smo u Floraagrad gdje će tijekom trajanja izložbe kazalište Tvornica lutaka izvesti ukupno četrnaest predstava, svaki dan po dvije predstave (u 11 i 17 sati), priče će čitati glumac Dražen Bratulić radnim danom od 17 sati, a vikendom i u 10 sati. Također će se svakodnevno održavati razne kreativne radionice i igraonice. Na zapadnom dijelu parka, iza malog jezera postavili smo kutak s domaćim životinjama. Na glavnoj pozornici u  nedjelju od 9 do 13 sati obilježit ćemo Dane dječjih vrtića grada Zagreba, a od 16:30 sati na programu je velika Dječja zborijada. I to naravno nije sve. U samom parku nalaze se tri dječja igrališta te još brojni zabavni sadržaji.

Radionice i natjecanja

U kupoli na zapadnom dijelu parka od utorka do nedjelje moći ćete uživati u brojnim radionicama. Za sada je na programu petnaest radionica. Među ostalim, cvjetnu radionicu u utorak organiziramo s korisnicima Centra za autizam. Također ćete iz prve ruke moći saznati sve o rajčicama i ostalim biljkama pomoćnicama, njezi i uzgoju bonsaia, ružama te o njezi i uzgoju kaktusa, a u subotu od 11 do 12:30 sati uživajte na kulinarskoj radionici jestivog cvijeća.
 
U srijedu, 10. svibnja u 12 sati počinje i Međunarodno natjecanje učenika srednjih škola u aranžiranju cvijeća, što ga organiziramo u suradnji Poljoprivrednom školom Zagreb.

Najprestižnije natjecanje - Hrvatski kup florista održat će se u četvrtak, 11. svibnja u 12 sati, dok će sudionici natječaja za najljepši kućni vrt Zagreba i okolice – Floraart 2017. biti predstavljeni u petak, 12. svibnja u Izložbenom paviljonu Botaničkog vrta.

Predavanja i prezentacije

Tradicionalno u sklopu izložbe organizirana i stručna predavanja te prezentacije. Ove godine ih je ukupno devetnaest i održavaju se u prekrasnom ambijentu Izložbenog paviljona u Botaničkom vrtu. Na predavanjima će se, među ostalim, moći saznati više o orhidejama te o hrvatskom nacionalnom cvijetu - Iris croatica i biljkama od kojih se dobivaju eterična ulja za aromaterapiju. Bit će organizirana i predavanje koje će dati odgovor na pitanje: smije li se sobno bilje nalaziti u spavaćoj sobi. Ulaz na sva predavanja je besplatan. Raspored i teme predavanja i prezentacija možete pogledati ovdje

Posebni programi za treću životnu dob 

Posebnu pažnju posvetili smo i našim starijim posjetiteljima. Uz brojne radionice i stručna predavanja koje su na rasporedu svaki dan, u nedjelju, 14. svibnja, od 11 do 12 sati Maja Topić organizira posebnu radionicu za treću životnu dob. Na izložbenom prostoru Gradske ljekarne Zagreb svakodnevno će biti organizirano mjerenje šećera u krvi, krvnog tlaka i pulsa te vitaminsko-mineralnog statusa, ispitivanje sluha, program probira (ranog otkrivanja bolesti) u sklopu prevencije moždanog udara. Ljekarnici će provoditi i brojna savjetovanje te organizirati zanimljive radionice izrade ulja protiv celulita, aroma spreja provi komaraca i pekmeza za sunčanje te balzama za usne. Više o programu Gradske ljekarne Zagreb saznajte ovdje.
 

Besplatan prijevoz

Osim javnim gradskim prijevozom, do Floraarta će ove godine voziti i besplatna autobusna linija od Mažuranićeva trga do Bundeka, sa stajalištem kod Botaničkog vrta. Ako do Floraarta dolaze osobnim automobilom, na raspolaganju je veliko parkiralište na istočnoj strani Zagrebačkog velesajma, od kojeg će do Izložbe besplatno voziti i ZET-ov vlakić. Kao što smo već spomenuli, mali električni vlak kružit će asfaltiranom stazom oko jezera Bundeka. Trasu i vozni red vlakića preuzmite ovdje u pdf-u a vozni red mini-busa možete preuzmite ovdje u pdf-u

Program događanja na pozornici

Bundek
Program događanja na pozornici
Glavna pozornica uobičajeno je središte zabavnog programa s koje se šire dobre vibracije na prostor cijelog parka. Pozornica ove godine neće biti na uobičajenom mjestu, no detalje vam još nećemo otkriti. 

Preuzmite program svih događanja u pdf-u!

Ponedjeljak, 8. svibnja 
  ► 13:00  SVEČANO OTVORENJE, nastupa ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO
  ► 17:00  DJ program: Flora Music Show
 ► 19:00  Klapa Nostalgija
Utorak, 9. svibnja
  ► 17:00
DJ program: Flora Music Show
 ► 18:00 Akademski harmonikaški orkestar „Ivan Goran Kovačić“
Srijeda, 10. svibnja
  ► 17:00 DJ program: Flora Music Show
  ► 18:00 KUD "Frankopan Remete"
Četvrtak,11. svibnja
 ► 17:00  DJ program: Flora Music Show
 ► 18:00  KUD "Sinac"
Petak, 12. svibnja
  ► 16:00  DJ program: Flora Music Show
  ► 18:00  KUD "Brinje"
  ► 19:00  Nastupa: Paganini band
Subota, 13. svibnja
 ► 10:30 KUD "Klinča sela" 
 ► 16:30 KUD "Desinec"
  ► 17:30 DJ program: Flora Music Show
  ► 19:00 NastupaDAMIR KUKURUZOVIĆ DJANGO GROUP
Nedjelja,14. svibnja
  ► 09:00-13:00 DANI DJEČJIH VRTIĆA GRADA ZAGREBA
  ► 10:30  SKUD "Ivan Goran Kovačić"
  ► 15:30  KUD "Bratinečko srce"
  ► 16:30  ZBORIJADA
  ► 19:00  ZAGREBAČKA FILHARMONIJADogađanja u KUPOLI

Bundek
Događanja u KUPOLI
Uz izložbu cvijeća tradicionalno organiziramo i radionice koje se sad već drugu godinu održavaju u kupoli na zapadnom dijelu parka.

Od utorka do nedjelje moći ćete uživati u brojnim cvjetnim radionicama, kulinarskoj radionici jestivog cvijeća te posebnoj radionici za treću životnu dob.

Ili jednostavno uđite u kupolu i predahnite uz izložbu cvjetnih kreacija s Međunarodnog natjecanja učenika srednjih škola, što se održava u srijedu, 10. svibnja od 12 do 14 sati. Radovi će biti izloženi dok traje Floraart.
 
Program događanja u kupoli preuzmite ovdje u pdf-u
 
RADIONICE
Utorak, 9. svibnja
 10:00 - 12:00 sati Zrinjevac i korisnici Centra za autizam: CVJETNA RADIONICA  
Srijeda, 10. svibnja
 12:00 - 14:00 sati MEĐUNARODNO NATJECANJE UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA
 17:30 - 19:00 sati Praktična radionica Organsko carstvo - Vinkovci: RAJČICE I OSTALE BILJKE POMOĆNICE
Četvrtak, 11. svibnja
 10:00 - 12:00  sati Zrinjevac: CVJETNA RADIONICA 
 16:00 - 17:00  sati Vrtlarija Horvat: RUŽE
► 18:00 - 19:00 sati Kaktusi Bešlić: UZGOJ I NJEGA KAKTUSA
Petak, 12. svibnja
 10:00 - 12:00  sati Praktična radionica Organsko carstvo - Vinkovci: RAJČICE I OSTALE BILJKE POMOĆNICE
 13:00 - 15:00 sati Zrinjevac: CVJETNA RADIONICA 
16:00 - 18:000 sati Udruga bonsai ZEN: Demo i predavanje o uzgoju bonsaia
Subota, 13. svibnja
 11:00 - 12:30 sati Enzita: Kulinarska radionica jestivoga cvijeća
14:00 - 16:30  sati Udruga bonsai ZEN: Bonsai radionica
 17:30 - 19:00  sati Praktična radionica Organsko carstvo - Vinkovci: RAJČICE I OSTALE BILJKE POMOĆNICE
Nedjelja, 14. svibnja
 11:00 - 12:00 sati Maja Topić: Cvjetna radionica za treću životnu dob
14:00 - 16:30 sati Udruga bonsai ZEN: Bonsai radionica
 17:00 - 18:30  sati Praktična radionica Organsko carstvo - Vinkovci: RAJČICE I OSTALE BILJKE POMOĆNICE
 18:30 - 19:30 sati ZRINJEVAC: Cvjetna radionica Dječji kutak - FLORAGRAD

Bundek
Dječji kutak  - FLORAGRAD
Djeca su uvijek naši najdraži posjetitelji i zato svake godine s osobitom pažnjom pripremamo dječji zabavni program.

Uz malo dječje igralište ponovno će niknuti FLORAGRAD u kojem djecu svaki dan očekuju kazališne predstave i čitaonice priča te oslikavanje lica. 

Ne zaboravimo još i kutak s domaćim životinjama na zapadnom dijelu parka, iza malog jezera, odnosno na istome mjestu kao i prošle godine. 

I naravno da to nije sve. Bit će tu i brojne radionice, igraonice i još brojna pozitivna iznenađenja.

I zato obavezno na Floraart povedite najmlađe i uživajte zajedno u bogatom programu!
 
PROGRAM DOGAĐANJA ZA DJECU
Ponedjeljak, 08. svibnja
u 11 sati - predstava "Životinjsko carstvo", izvodi kazalište Tvornica lutaka
 u 18 sati - predstava "Grašak na zrnu kraljevne", izvodi kazalište Tvornica lutaka
► u 17 sati - oslikavanje lica, LanaDU studio
 
- čitanje priča, glumac Dražen Bratulić 
Utorak, 09. svibnja
► u 11 i 18 sati - predstava "Crvenkapica-tko se boji vuka još" , izvodi kazalište Tvornica lutaka
► u 17 sati - oslikavanje lica, LanaDU studio
- čitanje priča, glumac Dražen Bratulić
Srijeda, 10. svibnja
► u 11 i 18 sati predstava "Fora škola" , izvodi kazalište Tvornica lutaka
► u 17 sati - oslikavanje lica, LanaDU studio
  - čitanje priča, glumac Dražen Bratulić
Četvrtak, 11. svibnja
u 11 i 18 sati - predstava "Hrabri mornarPopaj", izvodi kazalište Tvornica lutaka
► u 17 sati - oslikavanje lica, LanaDU studio
- čitanje priča, glumac Dražen Bratulić
Petak, 12. svibnja
u 11 i 18 sati - predstava "Profesor Baltazar-put oko svijeta", izvodi kazalište Tvornica lutaka
► u 17 sati - oslikavanje lica, LanaDU studio
 
- čitanje priča, glumac Dražen Bratulić
 
Subota, 13. svibnja
 u 11 sati - predstava ivotinjsko carstvo", izvodi kazalište Tvornica lutaka
u 18 sati - predstava "Hrabri mornar", izvodi kazalište Tvornica lutaka
u 10 i 15 sati - oslikavanje lica, LanaDU studio
 u 10 i 17 sati - čitanje priča, glumac Dražen Bratulić
Nedjelja, 14. svibnja
u 11 i 18 sati - predstava "Čudesna šuma", izvodi kazalište Tvornica lutaka
► u 10 i 15 sati - oslikavanje lica, LanaDU studio
 u 10 i 17 sati - čitanje priča, glumac Dražen BratulićDječja zborijada

Bundek
Dječja zborijada
Pozivamo vas na Dečju zborijadu u nedjelju, 14. svibnja od 17 sati na Bundeku.

Nastupaju: Zbor Osnovne školje Ljubljanica, Zagrebački Alegro, Zbor OŠ Granešina, Zbor OŠ Malešnica, Vokalni ansambl Breza, Anđeli i Zbor OŠ Augusta Šenoe.

Dječji zborovi nastupit će na glavnoj pozornici.Gradska ljekarna Zagreb - javno-zdravstvena akcija

Bundek
Gradska ljekarna Zagreb - javno-zdravstvena akcija
Gradska ljekarna Zagreb i ove će godine tijekom trajanja Izložbe organizirati javno-zdravstvenu akciju, koju provodi u sklopu projekta "Ljekarnik izvan ljekarne". Radi se o projektu koji Gradska ljekarna Zagreb uspješno provodi već nekoliko godina.
 
  • Svaki dan od 9 do 21 sat posjetitelji će moći izmjeriti šećer u krvi, krvni tlak i puls.
  • Mjerenje vitaminsko-mineralnog statusa bit će organizirano svaki dan od 16 do 20 sati, a vikendom i od 10 do 13 sati.
  • Svakodnevno će se moći ispitati i sluh i to radnim danom od 10 do 13 sati i od 17 do 21 sat, te vikendom od 9 do 21 sat.  
  • Od petka do nedjelje od 15 do 19 sati provodit će se i analiza kose mikrokamerom.
  • U program probira (ranog otkrivanja bolesti) u sklopu prevencije moždanog udara posjetitelji će se moći uključiti svakoga dana od 15 do 20 sati. 
Ljekarnici će provoditi i savjetovanja o pravilnoj upotrebi lijekova i dodataka prehrani, pravilnoj njezi kože, prevenciji i terapiji bolesti te uravnoteženoj prehrani uz vaganje, određivanje postotka tjelesne masnoće i određivanje BM indeksa.

Također će u suradnji s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Zdravstvenim učilištem organizirati zanimljive radionice izrade ulja protiv celulita, vaginaleta,  aroma spreja protiv komaraca, pekmeza i ulja za sunčanje te balzama za usne.  Bit će tu i prezentacija pripravaka izrađenih u Galenskom laboratoriju te prezentacija rada analitičkog laboratorija prikazom puta uzorka tvari - od analize do gotovog pripravaka.  

Za vikend je u planu i poseban progam za djecu i roditelje: ZEKO i MEDO na druženje vas zovu, krenite za vikend u avanturu novu!

U sklopu izložbenog prostora Gradske ljekarne Zagreb moći će se razgledati i izložba nakita s motivima cvijeća, rad polaznica tečaja Narodnog sveučilišta Sesvete.
 


Balonijada

Bundek
Balonijada
Od srijede, 10. do nedjelje 14. svibnja Floraart će ugostiti Hrvatsku reprezentaciju u letenju balonima i njihov natjecateljski balon Grada Zagreba i Turističke Zajednice grada Zagreba, popularno zvan Zagi! 

Ova fantastična letjelica koja je u zadnje četiri godine obišla svijet, nastupila je, pobjeđivala i promicala boje našeg grada na najprestižnijim svjetskim natjecanjima u Dubaiju, Japanu, Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Latviji i Italiji, zajedno s njenim pilotima - Igorom Mikloušićem i Marijom Petrić Mikloušić te posadom iz Balon kluba Zagreb, biti će na Bundeku svako popodne od 18:00 do 20:00 sati, osim u slučaju lošeg vremena.

Biti će to jedinstvena prilika da upoznate ove predivne letjelice, podignete se i sami u balonu, naučite nešto više o načinima na koji baloni lete lete i natječu se.  Balonaši će biti tu za vas i rado će podjeliti sa svima neke od priča s njihovih avantura, a možda vas i nagovoriti da se i sami priključite i postanete dio ovog sporta! 


Gulašijada

Bundek
Gulašijada
U nedjelju, 14. svibnja, na prostoru kod velikog šatora na Bundeku, održat će se Četvrto otvoreno natjecanje u kuhanju lovačkog gulaša Bundek 2017.

Gulašijadu organizira Lovački savez Grada Zagreba u suradnji s Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo.

Lovački gulaš kuhati će 20 ekipa lovačkih društava Grada Zagreba.

Događanju će se pridružiti i zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, koji će oko 12 sati dijeliti gulaš posjetiteljima Floraarta.
 


Hrvatski kup florista

Bundek
Hrvatski kup florista
Natjecanje u aranžiranju cvijeća neprekidno se odvija od 1966. godine. Od 1978. godine 'Kup aranžera' dobiva međunarodni karakter, a osamostaljenjem Republike Hrvatske prerasta u 'Hrvatski kup florista'.
Vrsni aranžeri-cvjećari natječu se svake godine u nekoliko kategorija pod budnim okom ocjenjivačkog suda. Otvorenog je tipa, tako da i posjetitelji mogu pratiti natjecatelje kako s lakoćom stvaraju najmaštovitije kreacije.

Natjecanje je 11. svibnja 2017. godine u 12:00 sati u kupoli na jezeru Bundek.

Prijavnicu možete preuzeti ovdje.

Pogledajte fotogaleriju

Međunarodno natjecanje učenika srednjih škola

Bundek
Međunarodno natjecanje učenika srednjih škola
U sklopu Floraarta tradicionalno se organizira i Međunarodno natjecanje učenika srednjih škola u aranžiranju cvijeća.

Suorganizator natjecanja je Poljoprivredna škola Zagreb.

Natjecanje je 10. svibnja 2017. godine u 12:00 sati u kupoli na jezeru Bundek.

Natjecateljska disciplina je TEMA IZNENAĐENJA. Vrijeme izrade zadane teme je 60 minuta.Promocije i stručna predavanja

Botanički vrt
Promocije i stručna predavanja
Predavanja će biti organizirana u Izložbenom paviljonu Botaničkog vrta, Trg Marka Marulića 9a. 

Ulaz na sva predavanja je besplatan.
Utorak, 09. svibnja

11:00-11:45 

Tomaš Jevšnik  "Proizvodnja orhideja"

► 12:00-12:30

Nedjeljko Tudja: "Hrvatska perunika (Iris croatica)-hrvatski nacionalni cvijet"

► 13:45-14:00 

Darko Mihelj, dipl.inž.biol.: "Biljke mesnatice - 128 godina uzgoja u Botaničkom vrtu PMF-a"

► 14:15-14:45

Jasna Talić, dipl.ing.-ovl.kraj.arh: "Strategija razvoja sustava zelenih površina grada Splita 2016.-2025., opći prikaz – smisao, značaj i ciljevi"

► 15:00-15:45

Igor Belamarić, dipl.ing.-kraj.arh.: "Analiza situacije i akcijski planovi u okviru strategije razvoja sustava zelenih površina Splita"
 
Srijeda, 10. svibnja

11:00-11:45 

Mr.sc. Biserka Juretić: "Sjenata šetnica – nova zbirka penjačica i južna ograda Vrta"

► 12:00-12:45 

Dr.sc. Vanja Stamenković: "Dr.sc. Tibor Littvay  - "Australski stribor (Wollemia nobilis) – kako je preživio oštru zimu u Botaničkom vrtu PMF-a u Zagrebu?"

► 13.30-14:00 

Izv.prof.dr.sc. Vesna Židovec: "Smije li se sobno bilje nalaziti u spavaćoj sobi"

► 14:15-15:00 

Dr.sc. Dubravka Sandev: "Od sjemenke do sjemenke - izazov za svakog botaničara i vrtlara"

► 15:15 – 16:00

Nada Starčević: "Biljke od kojih se dobivaju eterična ulja za aromaterapiju"
 
Četvrtak, 11. svibnja

► 11:00-11:45 

Dr.sc. Miroslava Jaramaz, dr.sc. Dragana Jaramaz: Izrada prijedloga projekta "Poticanja uzgoja facelije radi suzbijanja ambrozije na području Grada Zagreb"

12:00-12:45

Dr.sc. Miroslava Jaramaz, dr.sc. Dragana Jaramaz: "Održivi razvoj spomenika parkovne arhitekture Trg Nikole Šubića Zrinskog"

► 13:30-13:50

Mislav Slunjski, mag.ing.agr.: "Gnojidba cvijeća i ukrasnog bilja"

► 14:00-14:30

Rajko Jambrošić, mag.ing.agr: "IPM (Integrated pest managment) Integralna zaštita"

► 14:45-15:45

Dr.sc.Mirsad Sadiković, Krešimir Hernaus, dipl. polit.: "Vibroaktivacija prirodnih minerala u tretmanu proizvodnje biljaka i životinja – utjecaj na zdravlje ljudi"
 
Petak, 12. svibnja

► 11:00-11:45 

Dr.sc. Sanja Kovačić: "UNESCO-va Međunarodna godina održivog turizma (2017.) – imaju li hrvatski botanički vrtovi konja za trku?"

► 12:00-12:45

Darija Perković, mag.ing.prosp.arch.: "Floristički sastav javnih zelenih površina - doprinos urbanoj scenografiji, bioraznolikosti i održivom razvoju" 

► 13:30-14:15 

Mr.sc. Nikola Samardžija: "Drvoredi Donjeg grada"

► 14:15-15:30

Vesna Bajza, ovl.kraj.arh: "Najljepši kućni vrtovi Zagreba i okolice – Floraart 2017."7. tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki

Botanički vrt
7. tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki
Sekcija botaničkih i školskih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki HRVATSKOG BOTANIČKOG DRUŠTVA, u suradnji s brojnim suorganizatorima, od 8. do 14. svibnja organizira 7. „TJEDAN BOTANIČKIH VRTOVA, ARBORETUMA I BOTANIČKIH ZBIRKI“

Supokrovitelji su Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Ministarstvo poljoprivrede.

Sva događanja tijekom „Tjedna“ za javnost su potpuno BESPLATNA, no uz prethodne PREDBILJEŽBE.

Predbilježbe su obavezne zbog ograničenog broja sudionika na broj telefona 01/48 98 066 (od 10 do 14 sati) ili e-mail: tjedanbotanickihvrtova@gmail.com

Preuzmite program predavanja .pdf
 

PROGRAM

događanja u Botaničkom vrtu PMF-a Sveučilišta u Zagrebu
(popunjene radionice označene su prekriženim, crvenim slovima)
 
Ponedjeljak, 08. svibnja

► 13:00-14:00

SVEČANO OTVORENJE 52. MEĐUNARODNE VRTNE IZLOŽBE 'FLORAART' - jezero Bundek (sva predavanja u sklopu manifestacije održavaju se u Botaničkom vrtu PMF-a!)

► 17:00-18:30

Zoološki vrta grada Zagreba
Smještaj za kukce s 5 zvjezdica - zoologijska radionica za djecu i odrasle, u izložbenom paviljonu, do 20 posjetitelja

► 17:00-18:00

Vanja Stamenković (Botanički vrt PMF-a)
Šetnja Botaničkim vrtom: Znamenita stabla našeg arboretuma – obilazak Vrta za građanstvo uz stručnu pratnju, do 20 posjetitelja (sastanak je na glavnom ulazu u Vrt)
Utorak, 09. svibnja

09:00-10:00

Vanja Stamenković i Biserka Juretić
Šetnja Botaničkim vrtom - obilazak Vrta uz stručnu pratnju, do 20 posjetitelja (sastanak je na glavnom ulazu u Vrt)

► 09:00-10:30

Nina Vuković (Botanički zavod PMF-a)
Snalažljive biljke - botanička radionica u izložbenom paviljonu - za školsku djecu, do 20 posjetitelja

► 17:00-17:45
► 17:45-18:30

Sanja Srbljinović Čuček (origami-majstorica)
Tajni život cvijeća - odrazi u papiru – kreativna radionica za građanstvo, u izložbenom paviljonu, do 20 posjetitelja

►17:00-18:00

Darko Mihelj (Botanički vrt PMF-a)
Šetnja Botaničkim vrtom: Samonikle biljke iz svih krajeva svijeta... – obilazak Vrta za građanstvo uz stručnu pratnju, do 20 posjetitelja (sastanak je na glavnom ulazu u Vrt)

Predavanja u sklopu međunarodne vrtne izložbe FloraArt 2017.
Izložbeni paviljon, otvoreno za građanstvo
(predbilježbe nisu potrebne)


► 11:00-11:45 

Tomaš Jevšnik  "Proizvodnja orhideja"

► 12:45-12:30 

Nedjeljko Tudja: "Hrvatska perunika (Iris croatica)-hrvatski nacionalni cvijet"

► 13:45-14:00 

Darko Mihelj, dipl.inž.biol.: "Biljke mesnatice - 128 godina uzgoja u Botaničkom vrtu PMF-a"

► 14:15-14:45

Jasna Talić, dipl.ing.-ovl.kraj.arh: "Strategija razvoja sustava zelenih površina grada Splita 2016.-2025., opći prikaz – smisao, značaj i ciljevi"

► 15:00-15:45

Igor Belamarić, dipl.ing.-kraj.arh.: "Analiza situacije i akcijski planovi u okviru strategije razvoja sustava zelenih površina Splita"

Srijeda, 10. svibnja

► 09:00-10:00

Sanja Kovačić i Darko Mihelj
Šetnja Botaničkim vrtom – obilazak Vrta uz stručnu pratnju, po 20 posjetitelja (sastanak je na glavnom ulazu u Vrt)

► 09:00-10:30

Vedran Šegota, Ivana Rešetnik i Tihana Vilović (Botanički zavod PMF-a)
Herbariziranje biljaka - botanička radionica u izložbenom paviljonu - za školsku djecu, do 20 posjetitelja

►17:00-18:00

Biserka Juretić (Botanički vrt PMF-a)
Šetnja Botaničkim vrtom: Zbirke palmi i močvarnog bilja – obilazak Vrta za građanstvo uz stručnu pratnju, do 20 posjetitelja (sastanak je na glavnom ulazu u Vrt)

Predavanja u sklopu međunarodne vrtne izložbe FloraArt 2017.
Izložbeni paviljon, otvoreno za građanstvo 
(predbilježbe nisu potrebne)


11:00-11:45 

Mr.sc. Biserka Juretić: "Sjenata šetnica – nova zbirka penjačica i južna ograda Vrta"

► 12:00-12:45 

Dr.sc. Vanja Stamenković: "Dr.sc. Tibor Littvay  - "Australski stribor (Wollemia nobilis) – kako je preživio oštru zimu u Botaničkom vrtu PMF-a u Zagrebu?"

► 13.30-14:00 

Izv.prof.dr.sc. Vesna Židovec: "Smije li se sobno bilje nalaziti u spavaćoj sobi"

► 14:15-15:00 

Dr.sc. Dubravka Sandev: "Od sjemenke do sjemenke - izazov za svakog botaničara i vrtlara"

► 15:15 – 16:00

Nada Starčević: "Biljke od kojih se dobivaju eterična ulja za aromaterapiju"
Četvrtak, 11. svibnja

► 09:00-10:00

Biserka Juretić i Dubravka Sandev
Šetnja Botaničkim vrtom – obilazak Vrta uz stručnu pratnju, do 20 posjetitelja (sastanak je na glavnom ulazu u Vrt)

► 09:00-10:30

Sara Essert (Botanički zavod PMF-a)
Mali arheobotaničari – botanička radionica u izložbenom paviljonu, za školsku djecu, do 20 posjetitelja

►17:00-18:00 

Dubravka Sandev (Botanički vrt PMF-a)
Šetnja Botaničkim vrtom: Putevima ljubitelja – obilazak Vrta za građanstvo uz stručnu pratnju, do 20 posjetitelja (sastanak je na glavnom ulazu u Vrt)

►17:00-18:30

Renata Šoštarić (Botanički zavod PMF-a)
Decoupage-Recyclage - decoupage na staklu - kreativna radionica za građanstvo u izložbenom paviljonu, do 12 posjetitelja

Predavanja u sklopu međunarodne vrtne izložbe FloraArt 2017. 
Izložbeni paviljon, otvoreno za građanstvo 
(predbilježbe nisu potrebne)


► 11:00-11:45 

Dr.sc. Miroslava Jaramaz, dr.sc. Dragana Jaramaz: Izrada prijedloga projekta "Poticanja uzgoja facelije radi suzbijanja ambrozije na području Grada Zagreb"

12:00-12:45

Dr.sc. Miroslava Jaramaz, dr.sc. Dragana Jaramaz: "Održivi razvoj spomenika parkovne arhitekture Trg Nikole Šubića Zrinskog"

► 13:30-13:50

Mislav Slunjski, mag.ing.agr.: "Gnojidba cvijeća i ukrasnog bilja"

► 14:00-14:30

Rajko Jambrošić, mag.ing.agr: "IPM (Integrated pest managment) Integralna zaštita"

► 14:45-15:45

Dr.sc.Mirsad Sadiković, Krešimir Hernaus, dipl. polit.: "Vibroaktivacija prirodnih minerala u tretmanu proizvodnje biljaka i životinja – utjecaj na zdravlje ljudi"
Petak, 12. svibnja

► 09:00-10:00

Darko Mihelj i Dubravka Sandev
Šetnja Botaničkim vrtom – obilazak Vrta uz stručnu pratnju, do 20 posjetitelja (sastanak je na glavnom ulazu u Vrt)

► 09:00-10:30

Mirela Sertić Perić (Zoologijski zavod PMF-a) i studenti Matea Matković, Đurđica Majetić, Tina Zorić, Livija Ceranić i Stjepan Novosel
Što se to u vodi krije, a riba nije? zoologijska radionica u izložbenom paviljonu za školsku djecu, do 20 posjetitelja

►17:00-18:00

Sanja Kovačić (Botanički vrt PMF-a)
Šetnja Botaničkim vrtom: Kak' nam je to bilo nekad... – obilazak Vrta uz stručnu pratnju, do 20 posjetitelja (sastanak je na glavnom ulazu u Vrt)

►17:00-18:00

Vokalni ansambl Vatroslav Lisinski
Koncert za posjetitelje Botaničkog vrta, ispred izložbenog paviljona

Predavanja u sklopu međunarodne vrtne izložbe FloraArt 2017. 
Izložbeni paviljon, otvoreno za građanstvo 
(predbilježbe nisu potrebne)


► 11:00-11:45 

Dr.sc. Sanja Kovačić: "UNESCO-va Međunarodna godina održivog turizma (2017.) – imaju li hrvatski botanički vrtovi konja za trku?"

► 12:00-12:45

Darija Perković, mag.ing.prosp.arch.: "Floristički sastav javnih zelenih površina - doprinos urbanoj scenografiji, bioraznolikosti i održivom razvoju" 

► 13:30-14:15 

Mr.sc. Nikola Samardžija: "Drvoredi Donjeg grada"

► 14:15-15:30

Vesna Bajza, ovl.kraj.arh: "Najljepši kućni vrtovi Zagreba i okolice – Floraart 2017."
Subota, 13. svibnja

► 11:00-11:30

Botanički vrt PMF-a
Sjetva i pikiranje - vrtlarska radionica za djecu i odrasle, ispred izložbenog paviljona, do 30 posjetitelja

► 11:00-13:00

Marija Igaly (Udruga likovnih umjetnika „Grupa 69“)
toMAgo: izrada minijatura od cvjetnih latica – kreativna radionica za građanstvo, u izložbenom paviljonu, do 20 posjetitelja

► 16:00-18:30

Sanja Vid i Ljiljana Dugić (Udruga „DAMANHUR Hrvatska“)
Muzika biljaka - ispred izložbenog paviljona
Nedjelja, 14. svibnja
► 11:00-13:00 Botanički vrt PMF-a
Sjetva i pikiranje - vrtlarska radionica za odrasle, ispred izložbenog paviljona, do 15 posjetitelja

► 11:00-13:00

Marija Igaly (Udruga likovnih umjetnika „Grupa 69“)
toMAgo: izrada minijatura od cvjetnih latica – kreativna radionica za građanstvo, u izložbenom paviljonu, do 20 posjetitelja

► 16:00-18:30

Sanja Vid i Ljiljana Dugić (Udruga „DAMANHUR Hrvatska“)
Muzika biljaka - ispred izložbenog paviljonaCvjetarnik u tunelu Grič

Tunel Grič
Cvjetarnik u tunelu Grič
 Cvijeće i u tunelu Grič

Ove godine za vrijeme trajanja "Floraarta", Turistička zajednica Grada Zagreba pripremila je i jedno iznenađenje - "cvjetarnik u tunelu" Grič.

Na ulazu u tunel iz Art parka očekuje vas instalacija „Komadić vrtne umjetnosti“, rad učenika, budućih dizajnera vrtova.

Svaki dan tijekom trajanja Izložbe u vremenu od 9 do 21 sat, prošećite kroz tunel Grič  i doživite svečanost cvijeća. 

Prođite ispod cvjetnog slapa uz projekcije cvijeća, zvukove prirode i svjetlosne efekte.

Tunel Grič

Od 8. do 14. svibnja 2017. od 9:00 do 21:00 sat.

U organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba