Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaLinkoviInfo kutak

Kaplandska olovnica - ljepotica bez premca

Kaplandska olovnica (Plumbago auriculata Lam)
porijeklom je iz južne tropske Afrike. Sretat ćete ju u parkovima i vrtovima Sredozemlja, a u proteklih nekoliko godina sve više i kod nas.

Nije tipična penjačica, pa joj je stoga potrebna pomoć pri penjanju po ogradi vrta, terase ili konstrukciji vrtne sjenice. Pronađete li za nju pravo mjesto, njezina bogata cvatnja čini će poseban ukras kuće i vrta.

Plumbago raste u prirodi kao široki grm, sa poludrvenastim izbojima dugim do 2 metra. Kompaktna forma postiže se redovitim godišnjim orezivanjem. Listovi su mali i ovalni, na rubovima lagano zašiljeni, a brojni nebeskoplavi cvjetovi rese je od proljeća do početka zime.
            
Iako olovnica nije listopadni grm, kod nas se i u najtoplijim predjelima ne ponaša uvijek tako. Kako bi zaštitili biljku od nepotrebnog stresa uslijed mrazeva i jakih vjetrova, potrebno ju je nakon cvatnje jače podrezati. Ne treba strahovati da će to loše utjecati na slijedeću cvatnju, s obzirom da cvate na ovogodišnjim izbojima. U proljeće je potrebno oblikovati formu, dok se ljeti redovito odstranjuju ocvali cvjetovi koji ostavljaju ljepljive i obojene tragove.

Obožava sunčani položaj ili tek laganu sjenu te propusno i hranjivo tlo. Mlade biljke su osjetljivije na hladnoću, pa treba pažljivo izabrati mjesto sadnje, po mogućnosti zaštićeno od jakih vjetrova. Kod jačih zima potrebno ju je skloniti u kuću ili hladni plastenik.

Zalijevanje u ljetnim mjesecima od iznimnog je značaja. Prihranjuje se svakih desetak dana sredstvima s pojačanim sadržajem kalija.

Zimi je biljci potrebno osigurati razdoblje vegetativnog mirovanja s oskudnim zaljevanjem. Razmnožava se poludrvenastim reznicama u proljeće i ljeto.
Iako otporna na bolesti, rezistentnost mogu ugroziti pogreške pri uzgoju. U uvjetima pojačane vlažnosti poboljeva od napada bijele plijesni, a kod smanjene vlažnosti i visokih temperatura laka je meta crvenog pauka.

Postoji desetak vrsta roda olovnica u tropskim i subtropskim područjima, ali jedina uzgojena i poznata u Europi je Plumbago auriculata. Osim plavih cvjetova, Plumbago auriculata Lam, P. Capensis Thunb, P. Grandiflora Ten, iz roda Plumbago poznate su i P. capensis 'Alba'  bijelih cvjetove, dok vrstu Plumbago rosea Linn. krase roza cvjetovi.



Porijeklo imena

Jedni porijeklo imena vežu uz metalnoplavu boju cvijeta koja podsjeća na olovo, dok drugi povezuju ime s posljedicama korištenja u ljekovite svrhe. Naime, žvakanje korijena biljke stimulira rad slinovnica koje sprječavaju bolesti usne šupljine, ali tamna tinktura izaziva obojenost zuba.

Pravo porijeklo imena najvjerojatnije potječe još iz antičkog doba, gdje je korištena za liječenje bolesti oka poznatu kao „plumbus“.

Plumbago još nazivaju i Plavi jasmin. Iako njegovi cvjetovi nemaju miris poput jasmina, nadahnjuje pri samom pogledu na očaravajuće cvjetne slapove.