Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaLinkoviInfo kutak

Pelargonija, žeravak, muškatla, điran - balkonska ljepotica

Zbog dugotrajne i obilne cvatnje, pelargonija je najomiljenija i najraširenija cvjetnica. Cvjetovi pelargonija su jednostavni ili ispunjeni, a boje variraju od nježno pastelnih, do jarkih i intenzivnih nijansi. Savjete o njezi i uzgoju ove zaniljive biljke pripremila je naša Vesna Čuljat, mag. ing. hortikulture.



PELARGONIUM (GERANIACEAE)

Pelargoniju često nazivaju geranij, što je pogrešno. S tim biljkama pelargonija je u bliskom srodstvu. Obje vrste pripadaju porodici iglica (Geraniaceae). Rod Pelargonium obuhvaća kultivirane vrste, dok u rod Geraniaceae ulaze divlje vrste poznate kao divlje pelargonije.

Preci ovih omiljenih balkonskih biljaka potječu iz Južne Afrike. Prve pelargonije su donesene u Europu 1710. godine iz pokrajine Kapland. Od tada brojnim križanjima i oplemenjivanjem nastale su različiti kultivari.

Pelargonije  možemo podijeliti u nekoliko osnovnih skupina: zonalne ili obične,  viseće, engleske, mirisne i egzotične. Sve su lijepe i interesantne, ali su ipak najzastupljenije obične i viseće.

PELARGONIUM ZONALE – obične, uspravne pelargonije
Uspravnog su rasta, a ime su dobile po obojenim dijelovima lista u obliku obruča. Uzgajaju se u loncima, sandučićima, na gredicama u parkovima i kućnim vrtovima. Cvatu od proljeće do rane zime. Prevladava crvena boja cvijeta, iako su križanjem dobivene gotovo u svim bojama, tonovima i kombinacijama. Svojima mnogobrojnim velikim cvjetovima skupljenima u golemi štitasti cvat iznad bujnog zelenog lišća stvaraju intenzivan dojam boja. Nažalost, za kišovita ljeta brzo propadaju jer im cvatovi zbog velike vlažnosti napada trulež.

PELARGONIUM PELTATUM – viseće, puzave pelargonije
Nisu pogodne za uzgoj u zatvorenom prostoru jer im odgovara obilje svježeg zraka. Zbog svog elegantnog visećeg rasta i bujnog zelenog lišća djeluju vrlo dekorativno. Odlično se dopunjuju s ostalim ukrasnim biljkama uspravnog rasta, te raskošna paleta boja i oblika cvjetova pružaju velike mogućnosti za neobične i lijepe kombinacije.


NJEGA I UZGOJ

U vrijeme bujnog rasta trebaju obilje vode i gnojiva. Dobro je tijekom cvatnje, svakih desetak dana, zalijevati gnojivom s većim sadržajem fosfora i kalija. Treba redovito odstranjivati ocvale cvjetove i to tako da se naginjanjem ustranu jednostavno odlome u osnovici.

Početkom rujna obustavite prihranjivanje. Presađuju se krajem veljače u svježu humusnu zemlju za lončanice.

RAZMNOŽAVANJE
Iako se čiste sorte i F1 hibridi uspješno razmnožavaju sjemenom, ovaj način razmnožavanja vrlo je skup, pa je isplativ jedino kod proizvodnje većih količina.

Pelargonije se najčešće razmnožavaju vršnim reznicama. Kod visećih to može biti dio stabljike s dva ili tri oka. Reznice običnih pelargonija uzimaju se ispod lisnog koljenca, a donji listovi uklone.

Najpovoljnije vrijeme za ukorjenjivanje je kolovoz jer u to vrijeme ima obilje razvijenih vršnih reznica. Čvrste zelene reznice uzgojene na sunčanom položaju bit će najkvalitetnije.

Najbolje je reznice posaditi u lončić ispunjen mješavinom pijeska i treseta.

Ukorijenjene mlade sadnice prezimljavaju na svijetlom i zračnom prostoru ( 15*C ). Zalijevanje u tom razdoblju mora biti umjereno. Krajem veljače presadite biljčice u veće lonce i mjesec dana kasnije može se početi s prihranjivanjem.
 
PREZIMLJAVANJE
Početkom listopada pelargonijama treba osigurati radoblje mirovanja. Prije pojave mraza, biljke treba prikratiti za jednu trećinu i prenijeti na svjetlo i hladno mjesto (5-10°C). Zalijevati treba oskudno tako da zemlja bude malo vlažna, ali pritom paziti da se zemlja potpuno ne posuši.

NOVO VEGETACIJSKO RAZDOBLJE
Priprema biljke za novo vegetacijsko razdoblje počinje krajem veljače. Biljku prikratite za još jednu trećinu, pažljivo izvadite iz cvjetnih posuda, odstranite staru zemlju oko korijena. Staro i oštećeno korijenje pažljivo odrezati.

Presaditi u svježu mješavinu zemlje za cvijeće. Poželjno je na dnu posude staviti sloj šljunka ili glinopora kako bi otvori na dnu posude uvijek bili propusni. Nakon presadnje zaliti biljke.

Presađene biljke stavite na svjetlo mjesto na 15*C gdje će provesti razdoblje prilagodbe prije iznošenja na otvoreno.

Mjesec dana nakon presadnje možete početi s prihranjivanjem. Kako bi biljke bile što ljepše i  bujnije povremeno prikratite predugačke izboje.

Kada prođe opasnost od mraza biljku iznesite na otvoreno. Redovito odstranjivanje uvelih listova i cvjetova te ravnomjerna vlažnost zemlje uz redovito prihranjivanje osigurat će bogat i bujan rast.