Zagrebački Holding Hrvatski English
Mapa webaLinkoviInfo kutak

Floraart 2017. - zanimljivosti

07. svibnja 2017. - Najveći hortikulturalni događaj u ovom dijelu Europe – 52. međunarodna izložba cvijeća Floraart, otvara svoja vrata u ponedjeljak, 8. svibnja. Na više od 30 hektara parka Bundek predstavit će se dvjestotinjak domaćih i 18 inozemnih izlagača iz deset zemalja, odnosno iz Francuske, Italije, Mađarske, Belgije, Bosne i Hercegovine, SAD-a, Njemačke, Nizozemske, Slovenije i Švicarske.

Izložbu će u 13 sati u ponedjeljak, 8. svibnja tradicionalno otvoriti ansambl Lado nastupom na glavnoj pozornici, koja se nalazi na livadi na istočnom dijelu parka. Na pozornici će se svakodnevno organizirati glazbena događanja. Među ostalim, nastupit će klapa Nostalgija, Paganini band i Damir Kukuruzović Django Group, dok će cjelokupno događanje zaokružiti poseban koncert Zagrebačke filharmonije, zadnjeg dana Izložbe.

Izložba u brojkama

Uz šezdesetak izlagača biljnog materijala, kaktusa, sjemena i supstrata, svoj program predstavit će i dvadesetak proizvođača zdrave hrane i proizvoda od ljekovitog bilja te dvadeset pet izlagača keramike, stakla, metalne i pvc galanterije. Bit će tu i proizvođači strojeva, komunalne opreme i opreme za dječja igrališta i vrtove te drvenih, kamenih kovinskih i betonskih proizvoda. Zatim proizvođača i distributera suhog svilenog i papirnatog cvijeća i pribora za cvjećarstvo te izlagača slika, kolaža i oslikanih marama na temu cvijeća. 

Za potrebe Floraarta cjelokupan prostor Parka pretvoren je u veliku izložbu cvjetnih i ostalih kreacija. U sklopu priprema samo su zaposlenici Zrinjevca posadili oko 135.000 komada raznog cvijeća i bilja. Izlagači biljnog materijala postavili su pedesetak raznih cvjetnih instalacija koje konkuriraju za nagrade u kategoriji kreativni izraz u oblikovanju prostora, za što su dodatno posadili na tisuće raznih cvjetova i biljaka.

Spomenimo još da će u Izložbenom paviljonu Botaničkog vrta biti organizirano devetnaest stručnih predavanja i prezentacija, da će kazalište Tvornica lutaka izvesti ukupno četrnaest predstava za djecu u Floragradu, te da će u kupoli na zapadnom dijelu parka biti organizirano petnaest radionica.

Prodaja cvijeća, sadnica, sjemenja, raznog bilja, kaktusa i ostalog sadnog materijala organizirana je na nekoliko tisuća četvornih metara na zapadnom i istočnom ulazu u parka, dok je prodaja suvenira, raznih ukrasnih i unikatnih predmeta organizirana u velikom šatoru.

Kako bi posjetitelji lakše obišli izložbeni prostor, oko jezera besplatno će voziti električni vlakić.

Međunarodna vrtna izložba Floraart otvorena je do 14 svibnja i može se razgledati svakim danom 9 do 21 sat. Ulaz na sva događanja je besplatan.

Program događanja pratite na web  i Facebook stranici Izložbe

U nastavku pogledajte sažetak programa i događanja.

Program za najmlađe

Poseban program tradicionalno smo pripremili za naše najmlađe posjetitelje. Središte svih događanja smjestili smo u Floraagrad gdje će tijekom trajanja izložbe kazalište Tvornica lutaka izvesti ukupno četrnaest predstava, svaki dan po dvije predstave (u 11 i 17 sati), priče će čitati glumac Dražen Bratulić radnim danom od 17 sati, a vikendom i u 10 sati. Također će se svakodnevno održavati razne kreativne radionice i igraonice. Na zapadnom dijelu parka, iza malog jezera postavili smo kutak s domaćim životinjama. Na glavnoj pozornici u  nedjelju od 9 do 13 sati obilježit ćemo Dane dječjih vrtića grada Zagreba, a od 16:30 sati na programu je velika Dječja zborijada. I to naravno nije sve. U samom parku nalaze se tri dječja igrališta te još brojni zabavni sadržaji.

Radionice i natjecanja

U kupoli na zapadnom dijelu parka od utorka do nedjelje moći ćete uživati u brojnim radionicama. Za sada je na programu petnaest radionica. Među ostalim, cvjetnu radionicu u utorak organiziramo s korisnicima Centra za autizam. Također ćete iz prve ruke moći saznati sve o rajčicama i ostalim biljkama pomoćnicama, njezi i uzgoju bonsaia, ružama te o njezi i uzgoju kaktusa, a u subotu od 11 do 12:30 sati uživajte na kulinarskoj radionici jestivog cvijeća.

U srijedu, 10. svibnja u 12 sati počinje i Međunarodno natjecanje učenika srednjih škola u aranžiranju cvijeća, što ga organiziramo u suradnji Poljoprivrednom školom Zagreb.

Najprestižnije natjecanje - Hrvatski kup florista održat će se u četvrtak, 11. svibnja u 12 sati, dok će sudionici natječaja za najljepši kućni vrt Zagreba i okolice – Floraart 2017. biti predstavljeni u petak, 12. svibnja u Izložbenom paviljonu Botaničkog vrta.

Predavanja i prezentacije

Tradicionalno u sklopu izložbe organizirana i stručna predavanja te prezentacije. Ove godine ih je ukupno osamnaest i održavaju se u prekrasnom ambijentu Izložbenog paviljona u Botaničkom vrtu. Na predavanjima će se, među ostalim, moći saznati više o orhidejama te o hrvatskom nacionalnom cvijetu - Iris croatica i biljkama od kojih se dobivaju eterična ulja za aromaterapiju. Bit će organizirana i predavanje koje će dati odgovor na pitanje: smije li se sobno bilje nalaziti u spavaćoj sobi. Ulaz na sva predavanja je besplatan. Raspored i teme predavanja i prezentacija možete pogledati ovdje

Posebni programi za treću životnu dob 

Posebnu pažnju posvetili smo i našim starijim posjetiteljima. Uz brojne radionice i stručna predavanja koje su na rasporedu svaki dan, u nedjelju, 14. svibnja, od 11 do 12 sati Maja Topić organizira posebnu cvjetnu radionicu za treću životnu dob. Nedaleko kupole, svoj izložbeni prostor i ove godine ima Gradska ljekarna Zagreb koja će u sklopu svog projekta "Ljekarnik izvan ljekarne" organizirati niz javno-zdravstvenih akcija i prezentacija. Na izložbenom prostoru Gradske ljekarne, svakodnevno će biti organizirano mjerenje šećera u krvi, krvnog tlaka i pulsa te vitaminsko-mineralnog statusa, ispitivanje sluha, program probira (ranog otkrivanja bolesti) u sklopu prevencije moždanog udara. Provodit će i brojna savjetovanje te organizirati zanimljive radionice izrade ulja protiv celulita, aroma spreja provi komaraca i pekmeza za sunčanje te balzama za usne. Više o programu Gradske ljekarne Zagreb saznajte ovdje.
 
Besplatan prijevoz

Osim javnim gradskim prijevozom, do Floraarta će ove godine voziti i besplatna autobusna linija od Mažuranićeva trga do Bundeka, sa stajalištem kod Botaničkog vrta. Ako do Floraarta dolaze osobnim automobilom, na raspolaganju je veliko parkiralište na istočnoj strani Zagrebačkog velesajma, od kojeg će do Izložbe besplatno voziti i ZET-ov vlakić. Kao što smo već spomenuli, mali električni vlak kružit će asfaltiranom stazom oko jezera Bundeka. Trasu i vozni red vlakića preuzmite ovdje u pdf-u a vozni red mini-busa možete preuzmite ovdje u pdf-u