Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaLinkoviInfo kutak

Ani Poklepović najbolja je hrvatska floristica

27. svibnja 2015. - Pobjednica Hrvatskog kupa florista, održanog jučer na Gornjem gradu u prostorima Starogradske vijećnice, je Splićanka Ani Poklepović. Titulu najbolje hrvatske floristice, Ani Poklepović ponijela je pobjedom u sve tri discipline: slobodni stil stručka, vjenčani stručak i zadana tema - 50 cvjetnih godina.

Na natjecanju je sudjelovalo jedanaest floristica iz Zagreba, Bjelovara, Siska, Samobora, Svete Nedelje, Splita i Rovinja, od kojih je većina prvi puta na kupu. Izuzetak je Ani Poklepović koja je titulu najbolje floristice ponijela 2012. i 2013. godine, te Romana Špiranec iz Zrinjevca, koja je osvojila treće mjesto u dvije kategorije.

Prema riječima Vesne Čuljat, voditeljice tima za natjecanje i komisije, teme natjecanja svake godine drugačije se koncipiraju, više su ili manje zahtjevne, mijenjaju im se nazivi, pa je tako znalo biti i pet tema. U želji da se prijavi što više natjecatelja iz cijele Hrvatske, ove godine namjerno su stavljene samo tri teme, kako bi pripreme za natjecanje bile što jednostavnije i financijski prihvatljivije natjecateljima. Naime, za dvije teme natjecatelji sami osiguravaju materijal, dok za treću temu sve potrebno osigurava organizator.

– Gotovo 20 godina vodim sva natjecanja na Floraartu, u stvari sam spona između natjecatelja i žirija. Ove godine natjecanje je bilo izuzetno i zato što je održano u prekrasnom prostoru Starogradske vijećnice. Osobito je zanimljivo natjecanje u zadanoj temi u kojoj floristi sudjeluju bez prethodne pripreme i ne znaju što će morati aranžirati. Zaista je prekrasno za gledati kako iz istog materijala naprave u potpunosti drugačije kreacije. Ove godine zadana tema je bila 50 cvjetnih godina za koju su svi dobili jednu veliku brojku 50 te su morali osmisliti kako aranžirati cvijeće. I zaista je bilo izvanrednih kreacija – komentirala je po završetku natjecanja V. Čuljat.

Stručna komisija
I komisija je bila izuzetno zadovoljna cjelokupnim natjecanjem. Kako je istaknula Vesna Čuljat, bitno je da u komisiji budu stručne osobe s dugogodišnjim iskustvom u branši, koje pozorno prate cijeli tijek izrade, jer tu je tisuću detalja o kojima treba voditi brigu. Manje iskusnima su sve te cvjetne kreacije prekrasne, no detalji su ključni kod odabira najuspješnijih.

Ove godine u komisiji su bili Simon Ogrizek iz Slovenije, inače renomirani stručnjak koji će nakon Hrvatskog kupa florista ocjenjivati floriste u Berlinu na svjetskom kupu. Tu je i prošlogodišnji pobjednik kupa Tihomir Košćak iz Koprivnice te Gordana Stupar, predstavnica Hrvatske udruge profesionalnih cvjećara i aranžera - HUPCA, koja je također nekada bila natjecatelj kupa. Inače, HUPCA je kreacijom pod nazivom Ruke na ovogodišnjem natjecanju izlagača osvojila prvu nagradu u kategoriji kreativni izraz u oblikovanju prostora.

Izrađeni radovi bit će izloženi u prostoru Starogradske vijećnice i mogu se razgledati do petka, 29. svibnja, od 8 do 20 sati. Ulaz je slobodan.

Rezultate natjecanja pogledajte ovdje.